דיני ירושה בישראל קובעים את הדרך שבה יועברו נכסי נפטר לאחר שהוא הלך לעולמו. בדיני הירושה נקבע כי תחילת הירושה מתרחשת רק לאחר פטירתו של המנוח ולא ניתן להעביר רכוש או נכסים בהליך של הורשה כל עוד המוריש עוד חי. דיני ירושה הסדירו שני מסלולי הורשה בלבד, על פי הסדר שנקבע בחוק כאשר אין צוואה תקפה או בהתאם להוראות בצוואה.
ירושה על פי דין
על מנת לממש את הירושה יש צורך במתן צו שיפוטי מיוחד שמבחינה משפטית שווה לפסק דין של בית משפט. צו ירושה יכול לקבוע כי העיזבון יתחלק בין היורשים על פי כללי ירושה לפי דין. כידוע לכל עו"ד ירושה מומלץ בדיני ירושה הוגדרו בדין שלוש שכבות של יורשים לפי סדר קירבתם המשפחתית לנפטר.
שכבות שונות
בשכבה הראשונה מצויים בן הזוג של המנוח וצאצאיו ובמידה והצאצאים נפטרו ,צאצאי צאצאיהם. בשכבה השנייה של היורשים, על פי דיני הירושה מצויים הורי המנוח והסבים והסבתות. בשכבה השלישית מצויים אחיו ואחיותיו של המנוח וצאצאיהם. לכל שכבה שציינו ישנה קדימות על פני יורשי השכבה שבאה אחריה.
זכויות מיוחדות
כל עוד קיים יורש משכבה קודמת, יורשי השכבה הבאה לא יהיו זכאים לדבר כאשר צו הירושה הוצא ללא צוואה ועל פי הסדר שנקבע בדין. על מנת לקבל תוקף לירושה על פי דין, יש צורך לקבל צו ירושה מאת הרשם לענייני ירושה. בירושה על פי דין ניתנו זכויות מגורים בדירת הירושה לקרובי המנוח שהתגוררו עמו ערב פטירתו בדירה זו ללא תלות במצב הבעלות מבחינה קניינית.
רכוש שלא צוין בצוואה
כאשר ישנה צוואה יוצא צו לקיום צוואה בהתאם להוראות. לצוואה אין תוקף משפטי עד למועד שבו ניתן צו קיום צוואה. כאשר קיימת צוואה שקיבלה תוקף, אין עוד משמעות להוראות הירושה על פי דין, מלבד כאשר הצוואה אינה מקיפה את כלל רכושו של הנפטר ואז הסדר הטבעי יהיה לגבי הרכוש שלא צוין ללא תלות בשאר העיזבון ובאופן חלוקתו בהתאם לצוואה.
עילות התנגדות לצוואה
ניתן להגיש התנגדות לצו קיום צוואה ולטעון לחוסר תקפות בעילות המוזכרות בדין. עילות אלו כוללות טענה כי הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, טעות בצוואה, מעורבות בעריכת צוואה, ניצול של המצווה או שמצווה לא היה כשיר לערוך את הצוואה. ניתן להתנגד לצוואה או לחלקים בה כאשר הצוואה מכילה הוראה לא חוקית, הוראה לא אפשרית והוראה בלתי מוסרית.
סיכום ירושה וצוואות
לסיכום הנושא, במאמר זה עסקנו בדרכי ההורשה על פי הדין בהינתן צוואה תקפה ובלעדיה. בכל מחלוקת הנוגעת לדיני ירושה לרבות בהליכים של התנגדות לצוואה, התנגדות לצו ירושה, ביטול צוואה, ביטול צו קיום צוואה, הסכם בין יורשים והסתלקות מירושה, ביטול צו ירושה ועוד יש חשיבות לפעולה מהירה ולליווי משפטי מקצועי של עורך דין המתמחה בתחום.