נתקעתם בפקק בכביש 38? הולכים לקניון בבית שמש? לא תאמינו, אבל ממש מתחת לרגליים שלכם מסתתרים שרידים של תרבויות עתיקות ותהפוכות היסטוריות מדהימות! בית שמש של היום אולי נראית כמו עיר צעירה ומתפתחת, אבל מתחת לאספלט והבטון חבוי סיפור עתיק יומין שמתחיל לפני יותר מ-3,500 שנה. בואו לסיור קליל בזמן ותגלו את הדברים המטורפים שהתרחשו בדיוק איפה שאתם עומדים עכשיו!
מי בכלל המציא את השם "בית שמש"?
שאלתם את עצמכם פעם מאיפה בא השם המוזר הזה "בית שמש"? ובכן, מסתבר שהשם הזה עתיק ברמות! לפני אלפי שנים, כשהכנענים שלטו באזור, הם בנו כאן מקדש לאל השמש שלהם (כן, היה דבר כזה). "בית" במובן העתיק פירושו מקדש, ו"שמש" זה… ברור, לא? אז "בית שמש" זה בעצם "מקדש השמש". כשבני ישראל הגיעו לאזור, הם השאירו את השם כי זה היה קל לזכור, אני מניח. מגניב שגם אחרי אלפי שנים אנחנו עדיין משתמשים באותו שם, לא?
ארון הברית היה פה – ולא, זה לא מהסרט של אינדיאנה ג'ונס!
אם אתם מכירים קצת תנ"ך, אולי יפתיע אתכם לדעת שבית שמש מככבת שם בסיפור אקשן מטורף! כשהפלשתים גנבו את ארון הברית (כן, אותו ארון מפורסם), הם חטפו כל מיני מכות ומחלות וגודעו… החליטו להחזיר אותו. ניחשתם לאן? בדיוק – לבית שמש! אנשי בית שמש היו ממש מבסוטים לראות את הארון חוזר, אבל אז קרה משהו מוזר: כמה מהם הציצו לתוך הארון (מי לא היה סקרן?), וזה לא נגמר טוב בשבילם. הם נענשו קשות, נבהלו, והעבירו את הארון למקום אחר. סיפור מוזר, אבל הנקודה היא שבית שמש הייתה מקום מספיק חשוב כדי להיות חלק מהאירועים הדרמטיים האלה.
עיר גבול – אז כמו היום
בימי קדם, בית שמש הייתה ממש כמו היום – עיר גבול! היא שכנה על קו התפר בין ממלכת יהודה לפלשתים, ולאחר פילוג הממלכה – בין ממלכות יהודה וישראל. בגלל המיקום האסטרטגי שלה בפתח נחל שורק, היא הייתה כמו שער כניסה להרי יהודה וירושלים. תחשבו על זה כמו על צומת גלילות של העת העתיקה – מי ששלט בבית שמש, שלט בדרך לירושלים! לכן המקום הזה היה מוקד למלחמות ומאבקים רבים, ועבר מיד ליד. פעם שייך לשבט דן, פעם לשבט יהודה, פעם לפלשתים, וכן הלאה.
חפירות ארכיאולוגיות – העבר מתגלה!
בתל בית שמש, שנמצא לא רחוק מהעיר המודרנית, התגלו ממצאים מטורפים! ארכיאולוגים חפרו במשך שנים וגילו שכבות על גבי שכבות של יישובים: כנעניים, ישראליים, פלשתיים וכו'. אחד הממצאים הכי מגניבים הוא חותם טין מהמאה ה-7 לפנה"ס, שעליו כתוב "לשר העיר". תארו לעצמכם – למצוא משהו כמו החותמת הרשמית של ראש העיר מלפני 2,700 שנה! נמצאו גם תכשיטים, כלי חרס, מטבעות, ואפילו שרידים של מקדש. חדשות ועדכונים על תגליות ארכיאולוגיות באזור מתפרסמים באופן קבוע באתר קרן-אור המעדכן את התושבים במידע על כל מה שקורה בענייני תרבות בבית שמש
התקופה הביזנטית והערבית – לא מה שחשבתם
אחרי ימי בית שני, בית שמש המשיכה להתקיים, אבל בצורה אחרת ותחת שמות שונים. בתקופה הביזנטית (מתי זה? בערך 1,500 שנה לפני שהיה לכם סמארטפון), היה כאן יישוב שנקרא "בית זכריה" – על שם אבי יוחנן המטביל לפי המסורת הנוצרית. מאוחר יותר, בתקופה הערבית, המקום נקרא "עין שמס" או "דיר א-שמס" – שימור מעניין של השם המקורי. במשך מאות שנים, האזור היה בעיקר כפרי וחקלאי, עם עליות ומורדות בחשיבותו.
מהפכת התחבורה – הרכבת מגיעה לבית שמש!
יודעים איזה אירוע שינה את פני האזור בסוף המאה ה-19? סלילת מסילת הרכבת מיפו לירושלים! ב-1892 נבנתה תחנת רכבת בדיר א-שמס, והיא היוותה תחנת ביניים חשובה בדרך לירושלים. פתאום המקום הנידח הזה חזר להיות צומת חשוב. תחנת הרכבת ההיסטורית לא רחוקה מתחנת הרכבת המודרנית של היום, ואם תחפשו היטב, אולי תמצאו שרידים ממנה. מצחיק לחשוב שלפני יותר ממאה שנה אנשים כבר חיכו לרכבת בדיוק באותו מקום שאתם עומדים היום!
מלחמת העצמאות וכיבוש האזור
במלחמת העצמאות, אזור בית שמש היה זירת קרבות משמעותית בדרך לירושלים. הקרב על לטרון והניסיונות לפתוח את הדרך לירושלים עברו לא רחוק מכאן. כוחות צה"ל כבשו את האזור באוקטובר 1948, במסגרת מבצע "ההר". הכפרים הערביים באזור ננטשו, ובשטח נותרו שרידים בלבד. בשנים שלאחר מכן, כשהוחלט להקים את העיר החדשה, אלה היו שטחים ריקים ברובם, מוכנים לפרק חדש בהיסטוריה שלהם.
הקמת העיר המודרנית – חזון ומציאות
ב-1950, ממשלת ישראל החליטה להקים עיר חדשה באזור, כחלק מתוכנית להפרחת השממה ופיזור האוכלוסייה. באפריל 1951 הונחה אבן הפינה של בית שמש המודרנית. מי היו המתיישבים הראשונים? בעיקר עולים ממרוקו, עיראק, רומניה וצפון אפריקה. החיים בהתחלה היו קשים – הם גרו במעברות (מין מחנות זמניים), עבדו בעבודות דחק, וסבלו מתשתיות לקויות. אבל הם בנו את העיר בזיעת אפם, והניחו את היסודות למה שאנחנו רואים היום.
הקפיצה הגדולה – משנות ה-90 ועד היום
עד שנות ה-90, בית שמש הייתה עיירת פיתוח קטנה ולא מוכרת במיוחד. אבל אז החלו שני תהליכים ששינו אותה לבלי הכר: ראשית, גל העלייה מברית המועצות לשעבר הביא אלפי עולים חדשים לעיר. שנית, החלה בנייה מאסיבית של שכונות חדשות (רמת בית שמש), שמשכו אליהן בעיקר אוכלוסייה חרדית וחרדית-לאומית מירושלים. במשך פחות מ-30 שנה, העיר הכפילה ואז שילשה את אוכלוסייתה, והפכה מעיירה שכוחה למוקד התיישבות מבוקש.
מפסיפס של קהילות לעיר מגוונת
אחד הדברים המרתקים בבית שמש של היום הוא המגוון האנושי העצום. יש כאן חילונים, מסורתיים, דתיים-לאומיים וחרדים מכל הזרמים. יש עולים מארצות חבר העמים, צפון אפריקה, אתיופיה, צרפת, ארה"ב ובריטניה. זו כמו ישראל קטנה, עם כל היופי והמורכבות שבכך. לפעמים יש מתחים בין הקהילות השונות, אבל יש גם דוגמאות מעוררות השראה של שיתוף פעולה ודו-קיום.
השכבות הנסתרות – סיור וירטואלי בזמן
אם תטיילו היום בבית שמש, תוכלו לראות את השכבות ההיסטוריות אם רק תדעו לחפש. בשכונות הוותיקות תמצאו את הבנייה האופיינית של שנות ה-50 וה-60, עם שיכוני רכבת פשוטים. בשכונות החדשות תראו בנייה מודרנית המותאמת לאורח החיים החרדי. באתר תל בית שמש תוכלו לראות את החפירות הארכיאולוגיות. ואם תרדו לכיוון נחל שורק, אולי תמצאו שרידים מתחנת הרכבת ההיסטורית. כל אלה הם עדויות חיות לגלגולים שעבר המקום במהלך אלפי שנים.
מה צופן העתיד?
בית שמש ממשיכה לצמוח ולהתפתח בקצב מסחרר. תוכניות המתאר מדברות על אוכלוסייה של 250,000 תושבים בעשרים השנים הקרובות – זה יהפוך אותה לאחת הערים הגדולות בישראל! העיר עומדת בפני אתגרים משמעותיים – כיצד לשלב בין הקהילות המגוונות, איך לפתח תשתיות שיתמכו בגידול המהיר, ואיך לשמר את המורשת העשירה תוך כדי התחדשות מתמדת. ההיסטוריה של בית שמש עדיין נכתבת, ואנחנו חלק ממנה!
לא מה שחשבתם, הא?
אז הנה לכם – מבית מקדש לאל השמש, דרך אירועי התנ"ך, מלחמות ותקופות של שקט, ועד לעיר המתפתחת של היום. בית שמש היא הרבה יותר ממה שאתם רואים במבט ראשון! בפעם הבאה שתעברו בעיר, תזכרו שמתחת לכבישים המודרניים מסתתרות שכבות של היסטוריה מרתקת. ואם אתם תושבי העיר – תוכלו להתגאות בכך שאתם חלק משרשרת ארוכה של התיישבות אנושית, שהחלה לפני אלפי שנים ונמשכת גם היום, אתכם. עבר מרתק, הווה תוסס, ועתיד מבטיח – זוהי בית שמש!