פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמינו בעין הסערה, בעיצומו של סכסוך ואין אפשרות לדעת כיצד כל זה עומד להיגמר. סכסוך הוא עסק לא נעים, גורר אי נעימויות רבות ועוגמת נפש. אז מה האפשרויות העומדות בפנינו על מנת לסיים אותו?
כשחושבים על סכסוכים חושבים על בית משפט. הרי מה צריך יותר משופט שיכריע מי צודק? מסתבר שישנן עוד אפשרויות כיצד אפשר ליישב סכסוכים, לעיתים אף מפתיעה העובדה שפניה לבית משפט היא לא בהכרח האפשרות העדיפה.
בית משפט – למה כן?
סכסוך שלא נגמר, זמן רב עבר מאז שהוא התחיל, כספים רבים הוצאו בגינו, הכפשות, חוסר נעימות ועוגמת נפש. מה צריך לעשות על מנת שכל זה יסתיים? לפעמים שופט אחד, בעל הסמכות, מספיק על מנת לתת את החותמת שתכריז על סיום הסכסוך. יעלה ככל שיעלה, יארך ככל שיארך, לעיתים זו הדרך הנכונה להוציא את הצדק אל האור.
בית משפט – אז למה לא?
בתי משפט הם מקומות ציבוריים בהם אין כל דיסקרטיות להליכים פרטיים. לעיתים הפרסום יכול לבייש את הנוגעים בדבר, וההליך מיותר לגמרי. כשאנחנו שואלים את עצמנו בית משפט או בוררות? יש לקחת בחשבון שהליכים משפטיים עלולים לארוך זמן רב מכפי שצפינו, ההוצאות הן גבוהות מכפי שצפינו ופסק הדין שינתן לא תמיד ימצא חן בעיננו. האם יש לנו איך להשפיע על ההכרעה? לא תמיד. גם השופט שנבחר לטפל בתיק שלנו הוא לא לבחירתנו.
בוררות – הפתרון הנכון?
בוררות זהו הליך שבו שני צדדי הסכסוך מסכימים ביניהם כי יש דרכים עדינות יותר מבתי משפט ליישב את הסכסוך ביניהם. בהחלטה להתחיל בהליך הבוררות ובבחירה משותפת של הגורם השלישי, הניטרלי, קרי – הבורר, אם מסכימים ביניהם כי אם לא יגיעו לעמק השווה ביניהם, הבורר יכריע עבורם.
כמובן שהבורר חייב להיות ניטרלי, ובהכרעתו לגבי פתרון הסכסוך הוא לוקח בחשבון את שני הצדדים באופן שווה ומאזין לעמדותיהם בלי להיות מוטה לאחד הצדדים. ההליך יכול להישאר דיסקרטי, ללא פרסום, המחיר זול בפער משמעותי מעלויות הליכים משפטיים, ואורך הזמן הנדרש להליך בוררות קצר פי כמה וכמה מהתנהלותו של משפט בבית משפט.
בוררות – למה לא?
כאשר צד אחד חושב שבוררות היא פתרון טוב למצב בו הוא מצוי בסכסוך, הוא חייב לקבל את ההסכמה של הצד השני לפני שהוא פונה בעצמו ומברר איך מתחילים בהליך בוררות. גם הבורר עצמו, עליו להיות מוסכם על שני הצדדים. במידה ואין הסכמה, אי אפשר בכלל להתחיל בהליך הבוררות. במרבית הפעמים מבינים שני הצדדים כי בחירה בבוררות עדיפה לשניהם באותה מידה. אך קיימים גם מקרים בהם ישנה חוסר הבנה ואין ברירה אלא לגשת להליכים משפטיים שאת חסרונותיהם כבר מנינו כאן.